2,5 km Tape


Een installatie van Ronald de Ceuster
van 25 september t/m 6 november 1999

Uitnodiging

Gedurende tien dagen heeft de Ceuster een enorm oppervlak van de expositieruimte beplakt met 2,5 km zwarte tape van twee breedtes. Dit heeft geresulteerd in een ritmisch lijnenspel over vloer en muren. Hoewel de Ceuster volgens een streng en formeel concept te werk gaat heeft het geresulteerd in een speels en organisch eindresultaat. Het werk laat zich lezen als een tekening.

           

Anders dan bij de aanpak van Soll Lewitt's concepten is de uitvoering van het werk van de Ceuster heel persoonsgebonden en dus niet uit te voeren door medewerkers. De Ceuster's handschrift is bepalend voor de uitkomst van zijn installaties.

De beelden van Ronald de Ceuster zijn altijd gerelateerd aan de ruimte waarin ze zich bevinden. Met electriciteitsdraad of plakband maakt hij patronen op de vloer en/of de muur die hun uitgangspunt vinden in de ruimte. Het zijn altijd concrete zichtbare elementen die hij gebruikt. Zo ook in Safe te Dalfsen.

In Dalfsen was een pilaar die vrij in de ruimte staat uitgangspunt. Om de pilaar heen is hij op de vloer begonnen met het plakken van stukjes tape die van verschillende lengtes zijn en afwisselend breed en smal.Door alsmaar rondom te plakken kon het beeld uitdijen en tegen de muren opkruipen. Een fascinerend spel omdat de expositieruimte van SAFE geen twee muren heeft die haaks op elkaar staan.

Hoewel het beeld is opgebouwd met eenvoudige formele regels (na breed komt smal en de richting van de lijnen is bepaald door de omtrek van de pilaar), heeft het beeld eerder een informeel karakter. Dit heeft te maken met de verschillende lengtes van de geplakte lijnen. Ze zijn door willekeur bepaald zodat de openingen tussen de verschillende lijnen ook door toeval zijn ontstaan. Het samen laten gaan van willekeur en vooraf gestelde bepalingen zijn essentieel voor het werk van de Ceuster. Het is voor de Ceuster een wijze om plaats, handeling en tijd in één beeld te verenigen.

 

Project 10 snijpunten in de reeks 10 t/m 420 snijpunten

Gedurende de zes weken dat '2,5 km Tape' in Safe is te bezoeken, gaat De Ceuster ook een kunstwerk maken op de site van Safe. Een lijnenspel dat tweedagelijks wordt uitgebreidt met tien snijlijnen.

  
Tekening 1 Tekening 2 Tekening 3
  
Tekening 4 Tekening 5 Tekening 6
  
Tekening 7 Tekening 8 Tekening 9
  
Tekening 10 Tekening 11 Tekening 12
  
Tekening 13 Tekening 14 Tekening 15


SAFE Home Page | Tentoonstellingen