SAFE-Routeplanner-Café


Een installatie van Henry Alles
van 22 juli t/m 20 augustus 2000

WAAR JE OOK BENT, STUUR EEN VAKANTIEGROET NAAR:
SAFE POSTBUS 109 7720 AC DALFSEN, O.V.V. SAFEGAME !

(SAFE=Safe Activities For Excursionists)

Een echte kunstenaar-ondernemer zoals Rik van der Ploeg ze zo graag ziet.Als een ware vertegenwoordiger diende hij zich een jaar geleden aan bijSafe. Zelden hoorde ik zoveel termen uit de wereld van merchandising uit de mond van een kunstenaar komen. Daar kan ik nog heel wat van leren dacht ik meteen. Zowel geërgerd als geamuseerd (ik heb niet voor niets een achtergrond als dramadocent) hoorde ik zijn litanie aan. Voortvarend schetste hij zijn plannen om zo'n beetje de hele touristenbranche vanDalfsen te gaan overnemen in de zomer van het jaar 2000.
Dat moet ik meemaken of beter nog dat moet ik aangrijpen als gelegenheid om zelf op vakantie te kunnen gaan zonder Safe te hoeven sluiten. Net zoals in de zomer van 1999 Marcel van Kerkvoorde voor mij de honeurs had waargenomen zo zou Henry Alles dat mooi kunnen doen met zijn zomerproject voor 2000.
(P. Trooster)

Safe Routeplanner Café

Vanaf 29 juni is Dalfsen (Ov.) tijdelijke een caf rijker want vanaf die datum exposeerd Henry J. Alles/Vista Works in Safe zijn Safe Routeplanner Café. Een dergelijke inleiding vraagt om uitleg maar voor we hier verder op in gaan eerst iets over de maker.

         

Henry J. Alles is een kunstenaar die zijn werk presenteert onder de noemer Vista Works. Dit staat voor Visual Information, Sound and Theatrical Art Works. En dat dekt de lading allezins. Henry Alles is een legio-media-kunstenaar en heeft al eerder verbaasd met tot de verbeelding sprekende kunstprojecten. Als voorbeeld noemen we 'A Velcro Jello Bowlinglane', de bowlingbaan met klittenband en gelatine of een lollie met de titel 'It Sucks' en natuurlijk 'De Hond', het geruchtmakende concert voor 40 honden in de Oosterpoort, te Groningen in 1997. Na 1997 presenteerde hij werk in binnen- en buitenland, maakte wekelijks kunst-radio op Radio Assen FM, werkt samen met theatermaker Sjoerd Wagenaar en sloot de jaren negentig af met de opening van het Eerste Nederlandse Legpuzzel Café. Na Groningen, Rotterdam, Nieuweschans, Utrecht en Amsterdam is Dalfsen de plek waar Henry Alles zich in het nieuwe millenium presenteerd.

         

Als een vervolg op het eerder genoemde Legpuzzel Café opent Henry Alles nu de deuren van een nieuwe environment onder de titel Safe Routeplanner Café. Alwaar gespeeld kan worden het spel 'safegame'. Wat een en ander nu precies is? Gezien vanuit de kunst-theorie is het een levende installatie die verwijst naar eerder werk van de kunstenaar, ruikt aan het werk van theatermaker Sjoerd Wagenaar en ook overeenkomsten kent met het werk van Amerikaanse kunstenaars als Jason Rhoades en Mike Kelly. Maar eigenlijk moet het werk gezien worden als gewoon een vermaaksplek voor touristen, vakantiegangers, dagjesmensen etc. Kunst met als sub-titel recreatie, en als hoofdthema 'reizen'. Een thema dat sinds 1995 niet meer is weggeweest in het werk van de maker. Reizen is een thema wat iedereen aanspreekt en bezighoudt. Vrijwillig of soms gedwongen. De toerist versus de vluchteling. Oude geschiedenis versus de nieuwste geschiedenis. Hierover is veel te zeggen en te verhalen. Laten we dit doen in het Routeplanner Caf.

 

Safe Routeplanner Café
Subtitel: Safe activities for excursionists

(Safe Routeplanner Café vanaf nu als SRC). SRC is een installatie in woord, beeld en geluid en een sociale omgeving voor interactie tussen publiek en maker. Belangrijk te vermelden is dan ook dat de maker er zal zijn gedurende de gehele expositieperiode.

De ruimte SAFE, een voormalige schuilkelder, biedt geen uitzicht op de directe buitenwereld en biedt daarom de mogelijkheid mensen mee te nemen op een virtuele reis. Deze mogelijkheid wordt dan ook gebruikt in deze tentoonstelling die speciaal voor deze ruimte is ontworpen. Elk beeld wat getoond wordt is de enige letterlijke kijk op de buitenwereld. Dus is er een video-raam om naar buiten te kijken. En is alle informatie die de expositie bevat een kijk naar buiten. Een expositie als potentieel reisverslag. Potentieel want er is wel enige actie nodig van de kijker om de informatie te tonen.

SRC is een sociale gebeurtenis met als doelgroep de toerist, de dagjesmens. En onder de leiding van de maker. Drie weken lang wil SRC een vrijplaats zijn voor de bezoekers, een actieve tentoonstelling waarin gekeken kan worden uit 'video-ramen' naar een voorbijtrekkend landschap, maar ook gespeeld kan worden met het speciaal voor de tentoonstelling ontwikkelde Safegame. Er kan gesproken worden over eigen reizen, mappen vol met informatie kunnen worden nageslagen, video's worden bekeken. Dit alles in de vrijblijvende omgeving van een Café-situatie

SRC gaat over communicatie, over reizen en ontmoeten van medemensen, over het ontdekken en doorzoeken van het onbekende, over de fantasie. SRC laat daarom niet alleen zien maar biedt vooral een structuur om de bezoekers zelf het initiatief te geven om weg te dromen in een door de maker gecreÎrde wereld. Een associatief samengestelde wereld die niet de strengheid zoekt van een volledig en afgerond kunstwerk binen een lijst. Maar juist op zoek is naar interactie met de bezoeker en daaruit voortvloeiende aanvullingen. En niet wil uitsluiten dat de bezoeker zelf een draai kan geven aan het verblijf in de installatie. Misschien loopt het wel uit op een gezellig verpozen langs de Vecht onder het genot van een wijntje sprekend over verre reizen.

In het SRC is de belangrijkste rol weggelegd voor het spel Safegame. Een bordspel dat gelijkenis vertoond met bordspelen zoals we die al kennen. Maar een beduidend minder streng kader kennen. Safegame is een oneindig spel zonder specifieke winst mogelijkheden maar met aanleiding om te informeren en te denken en te praten over cultuur, politiek, economie en sociale omgeving, over de bezoeker zijn thuisland. Safegame en het SRC zijn serieus bedoeld maar niet per se zwaar op de hand. Als het SRC vooral een plek blijkt te zijn geworden waar bezoekers zich vermaken met verhalen vertellen, spelen, kijken en de bewoners van Dalfsen het idee hebben gehad dat er wat gebeurd is dan is de opzet geslaagd. Het gaat om het spel en niet om de knikkers, immers.

Voor interviews neemt kontakt op met Henry Alles onder 050-5251850 /06-23185923
Opening: 29 juli 16.00 uur

H.J. Alles / Vista Works
Zuiderpark 1004 9724 AK Groningen
tel: 050-5251850 en 06-23185923
e-mail: vistaworks@altavista.net of via SAFE: safesafe@worldonline.nl


SAFE Home Page | Tentoonstellingen