Plenty o' nuttin'                                                                                           31-8 t/m 20-10-2002


Plenty o' nuttin' door Andre Pielage

Opening op zondag 1 september om 11.00 uur


Foto's van Plenty o' nuttin' door Ruud Ploeg

Recensie door Wim van der BeekPersbericht bij de tentoonstelling Plenty o' nuttin' van Andre Pielage
In Safe van 31 augustus t/m 20 oktober 2002

Wanneer je de schaars verlichte tentoonstellingsruimte van Safe binnenloopt dan word je blik vanzelf naar rechts de achterzaal ingetrokken, daar zie je een zee van witte draden. Circa zesduizend draden hangen in een strakke ordening naast en achter elkaar in de gehele ruimte, verlicht door acht T.L.-buizen.

Elke zeven minuten gaan de T.L.’s voor enkele seconden uit.

In de ruimte van de witte draden doemt een beeld op in de duisternis, dat lijkt te zweven in de ruimte. Dit beeld is opgebouwd uit fluoriserende punten die zijn aangebracht op de draden.

Andre Pielage (1976) heeft het afgelopen jaar gewoond en gewerkt in Kitakyushu te Japan. Het Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst stelde hem in de gelegenheid om zich daar gedurende een jaar te ontwikkelen.

Tijdens dit jaar schreef hij met regelmaat in zijn dagboek op de website van Safe. Ook hierin is te lezen en te zien dat hij aan het onderzoeken is hoe je met zo minimaal mogelijke middelen tot een zo sterk mogelijke ruimtelijke ervaring kunt komen.

De installatie die hij voor Safe heeft ontwikkeld sluit direct aan bij dit onderzoek. Doordat het beeld steeds slechts enkele seconden is waar te nemen, ontstaat bij de toeschouwer het verlangen naar een langere ervaring van het beeld. Wanneer het beeld permanent zichtbaar zou zijn, zou dit verlangen niet bestaan en de intensiteit van de ervaring zou, volgens Andre Pielage snel wegebben.

De tentoonstelling wordt zondag 1 september om 11 uur geopend.

Deze opening is tevens het begin van de kunstroute Ontmoetingen/Begegnungen II in het Duits-Nederlandse Vechtdal.

safe