"Luchthartig niksen " & "Ontbijt zonder bont"               [1-9-2001 tot 14-10-2001]

Luchthartig niksen
Helma van nuenen
[video-installatie]

Foto's>>

in de achterzaal:
Ontbijt zonder bont
Dea koert
[foto- en video-installatie]

Foto's>>

 

Persbericht:

Van 1 september tot 14 oktober 2001 presenteert safe :
luchthartig niksen van Helma van nuenen (video-installaties) en
in de achterzaal ontbijt zonder bont van Dea koert (foto-videoinstallatie)
Klik Hier>>

 

 20 aug t/m 15 oktober Favoriete Beelden een Project van Helma van Nuenen
 
Helma van Nuenen deed mee aan het Safe Depot 2000 waarvoor zij een “keukenbox” inbracht.

Een snijplank, precies zo groot als de binnenmaat van de box met daarin gemonteerd een geel vergiet met kunstkersen. De binnenrand van de box was met formica-plakplastic afgeplakt. De snijplank was subtiel gekleurd door het erop snijden van vele rode paprika’s. Er zat ook een aan/uit-knopje op de box.

Gedurende de periode dat het Depot in Safe opgesteld heeft gestaan, heeft deze box praxtisch continu aangestaan. Keukengeluiden waren eruit te horen: roeren in potten en pannen, neurieën, fluiten, zingen, een lopende kraan en afwasgeluiden. (bijlage: videoband)

Twee jaar geleden deed Helma van Nuenen ook mee aan de Kunstroute in het Vechtdal. Zij had toen met heel minimale een prachtige installatie gemaakt in een hele oude donkere boerenschuur in Wilsum.

Door een transparant vliegengordijn moest je de schuur binnengaan. Hier moest je enige tijd je ogen laten accomoderen om langzaam te gaan ontwaren wat er allemaal in deze schuur was te zien.

Allerlei roestige volledig onder stof en spinnenweb bedekte landbouwwerktuigen lagen verspreid door de ruimte. In het midden van de vierkante ruimte stond een klein aangelicht houten tafeltje. Het oppervlak van het tafelblad bestond uit een hele heldere foto van een wolkenlucht met in het midden een gootsteenputje. Een centimeter hierboven hing aan een bijpassend kettingkje een stop zenuwachtig heen en weer te bungelen. Zachtjes hoorde je het geluid van een krekel. (bijlage: videoband)

Ik ben wel drie kwartier doodstil in die schuur gebleven. Adembenemend mooi.

Haar werk is zo poëtisch en heeft zo’n subtiel dramatische kracht, dat ik haar heb uitgenodigd om een project voor Safe te gaan ontwikkelen waarin de interactie met de ander, het publiek en/of deelnemers een actieve rol kunnen/gaan spelen.

Zij wil dit gaan doen door het maken van een aantal videoinstallaties die worden gemaakt aan de hand van de opbrengst die ze krijgt door spelen van een spel met een aantal personen.

Het plan zoals zij het indiende:


ingrediënten
favoriete momenten van de dag
favoriete jeugdherinneringen

bereiding

1 men verzameld favoriete momenten van de dag en men verzameld favoriete jeugdherinneringen
2 uit deze verzameling kiest men woorden en zinsneden die tot de verbeelding spreken deze woorden en zinsneden verdeeld men in categorieën van 1 t/m 9 Het is aan te bevelen te werken met kaarten waarop men op de ene zijde de verschillende cijfers schrijft, en op de andere zijde één der woorden of zinsneden.
heeft men dit gedaan dan is het spel der Rijke Verbeelding af en kan men het spel gaan spelen
3 men legt alle kaarten met de cijfer kant naar boven
men pakt van ieder cijfer één kaart
men draait de gekozen kaarten om en legt ze bij elkaar
men laat zich vervolgens inspireren tot het maken van een favoriet beeld nota bene
men mag vals spelen. Als de uitkomst van de kaarten niet bevalt is men vrij de kaarten in te ruilen, te veranderen, of weg te leggen.
4 men legt het proces op een toepasselijke manier vast
men presenteert de ontstane favoriete beelden

Het Favoriete Beeld. Wat gaat er concreet gebeuren?

Ik ga een aantal installaties gemaakt, al dan niet met video speciaal voor Safe. Het aantal installaties zal mede afhankelijk zijn van het beschikbare budget. Over de uiteindelijke vorm van de installaties valt nu nog niets te zeggen, dit zal gaandeweg duidelijk worden.

Hoe gaat dit gebeuren? (planning) Voorbereiding: verzamelen van favoriete momenten en favoriete jeugdherinneringen (oktober 2000) Ontwikkeling: met een aantal personen het spel individueel spelen. Aan de hand van de spelresultaten schetsen en proefjes maken (oktober 2000/ febr. 2001)

>Uitvoering: realisatie van de installaties (maart/ augustus2001)

Inrichten: opbouwen van de installaties in Safe (augustus 2001)

Exposeren: installaties te bezichtigen voor publiek (september/oktober 2001)

Documenteren: vastleggen op video/ foto (september/oktober 2001)

Zoals je uit de planning kunt opmaken, moeten de werken nog ontwikkeld worden. Ik verwacht een aantal mooie nieuwe beelden te maken en te presenteren in een ruimte die ik daar uitermate geschikt voor vind.
(Helma van Nuenen)
Foto's Luchthartig niksen:Foto's
Ontbijt zonder bont: