de eenminuten                                                                                    17 t/m 23 juni 2002

Safe organiseert van 17 t/m 23 juni 2002,
"Safe en de eenminuten" in Zwolle tijdens De Stad Als Theater

OPROEP: Zendt voor 10 juni a.s. of lever je band in tijdens het festival op de locatie Potgietersingel Het gaat om videofilmpjes van niet langer dan eenminuut, incl titels

Er zijn twee prijzen van elk € 500,- voor:

  • Beste van Overijssel
  • Beste van de rest
( 4 tot 8 inzendingen zullen worden genomineerd per categorie)
De prijsuitreiking van deeenminuten vindt plaats op zaterdagavond om 23.00 uur op het podium van het Festivaldorp aan de Potgietersingel.
Tevens zullen daar de prijswinnaars worden bekendgemaakt en de prijzen worden uitgereikt door iemand van de jury.

De jury voor deeenminuten bestaat uit:
Jos Houweling, directeur van het Sandberg Instituut
Madelon Hooykaas, multi-mediakunstenaar
Michiel Knaven, multi-mediakunstenaar

Alle inzendingen moeten van broadcast kwalitiet zijn. Banden moeten beginnen met minimaal 10 seconden zwart voor 'de eenminuut' begint. De banden mogen niet zijn opgenomen op de LP stand.
Ondanks dat alle inzendingen met zorg zullen worden behandeld, is Stichting Safe noch het Sandberg Instituut verantwoordelijk voor schade of verlies. Na afronding van de tentoonstelling "Safe en de eenminuten" die de eerste drie weken van augustus te zien zal zijn in Safe , worden alle inzendingen overgedragen aan het Sandberg Instituut.

deeenminuten wordt in Zwolle mogelijk gemaakt door de financiële steun van de Provincie Overijssel, de Gemeente Zwolle, Gemeente Dalfsen
Ron AV - Rentals
, de samenwerking met Eureka en de infra-structuur van het festival de "Stad Als Theater".

 


INSCHRIJFFORMULIER

Download als:
Word-file
PDF-file


homepage van het overkoepelende festival: www.destadalstheater.nl

Safe presenteert Jeroen Nooter met de fotoserie Afghanistan; 14 foto's door hem gemaakt tijdens het Talibanbewind, worden, 150x150 cm op doek gedrukt, in het Potgieterpark als een fotogalerij tussen de bomen van het 'beukenlaantje' tentoongesteld.

Safe presenteert tevens Peter Schräder met zijn 'running-lightmachine' en de 'zeepbelmachine' . De 'running-lightmachine' is een twee kilometer lange transparante infuus-slang waardoor hij groen-gele lichtgevoelige vloeistof met luchtbelletjes pompt. Ritmische patronen laten stilstand en beweging zien. Met de slang kan hij patronen en figuren maken langs en door bomen, over de tenten. Door zonlicht begint de vloeistof in de slang prachtig te gloeien en met blacklight licht het in de duisternis helder op.

Daarnaast neemt hij als een metafoor voor de tijdelijke schoonheid een zeepbelmachine mee die, eventueel op het water, enorme zeepbellen produceert. Deze is echter alleen in te zetten wanneer het volkomen windstil is.

Er worden tevens werken van Kees Hoogendam, Thijs Barendsen & Marieke de Jong gepresenteerd.
Kees Hoogendam ontwierp een tent voor de horeca van Eureka en een tent voor de presentatie van deeenminuten van safe en vijf enorme lelies die op palen het terras zullen opfleuren. Het festivaldorp gaat er qua vormgeving dus geweldig uitzien. Samen met Marieke de Jong is de productie van dit alles
in een zeer kort tijdsbestek gerealiseerd.
Thijs Barendsen en Kees Hoogendam hebben een "troetelboot' gemaakt die op de Singel gaat varen en waarin een of twee personen zich aangenaam kunnen laten verpozen.Naast deeenminuten heeft Safe ook enkele kunstenaars uitgenodigd om een installatie te presenteren.

Peter Schr der met de running-lightmachine en de zeepbelmachine

Deze kunstenaar uit Utrecht is uitgenodigd om met machines enkele accenten te gaan maken in het park en in het water. De running-lightmachine is een lange transparante infuus-slang waardoor hij gekleurde vloeistof met luchtbelletjes pompt. Ritmische patronen laten stilstand en beweging zien. Met de slang kan hij patronen en figuren maken langs en door bomen, over de tenten. Door zonlicht begint de vloeistof in de slang prachtig te gloeien. Hij heeft o.a. een "running-light"- hoofddeksel gemaakt voor de buste van Potgieter.

Daarnaast neemt hij als een metafoor voor de tijdelijke schoonheid een zeepbelmachine mee die, eventueel op het water, enorme zeepbellen produceert. Deze is echter alleen in te zetten wanneer het volkomen windstil is.

Jeroen Nooter met de foto-installatie Afghanistan

Jeroen Nooter fotograaf uit Den Haag reisde tijdens het Talibanbewind door Afghanistan. In een prachtig beukenlaantje paralel aan de singel, komt een serie van 14 foto’s (op doeken van 150 bij 150 cm afgedrukt), in een lange lijn tussen de bomen te hangen. Deze serie is te zien als een estetisch en meditatief protest tegen de verwoesting van alle Boedhabeelden door het Talibanregime.

Kees Hoogendam met vijf enorme bloemen

Om de locatie "op te fleuren" maakte Kees Hoogendam uit Zwolle 5 zes meter hoge bloemen. De bloemen staan op hoge stelen die in de grond verankerd zijn zodat het lijkt of ze zo uit de grond zijn geknald. De bloemen hebben een beetje de tussenvorm van een lelie en een tulp en zijn overtrokken met stoffen met een vijftigerjaren motiefje. De bloemen zijn weersbestendig gemaakt met een transparante polyester coating. Daarnaast ontwierp en maakte hij twee tenten voor het festivaldorp.

Een voor de horeca die wordt verzorgd door Eureka en een twaalf meter lange tent voor de presentatie van de deeenminuten.

Kees Hoogendam en Thijs Barendsen met hun nasty boot

Samen met Thijs Barendsen ontwierp en vervaardigde Kees Hoogendam ook nog een boot waarop het publiek individueel of in tweetallen zich even kan terugtrekken uit het festivalgedrang. De boot is pikzwart en spuwt letterlijk vuur.