BLANK


Een film-installatie van Femke Schaap
van 9 september t/m 23 october 2000

de werken prins klaas en augustus zijn uitwerkingen van ideëen waar femke schaap al lang mee liep en die zij in een vorm wilde uitvoeren, het zijnexperimenten. de werken zijn ook vrij associatief, meerduidig, femke wil ze niet uitleggen, ze moeten vooral worden ervaren, de ruimte speelt een belangrijke rol. het zijn geen concepten maar beelden.

augustus

voor de kijker: muren van wit licht worden geprojecteerd;de projectieschermen staan meer vòòr het beeld dan dat ze het tonen. blank is de gedachte, een gemoedstoestand een moment dat alles verdwijnt of weg is of niet ingevuld of losgelaten; misschien juist opkomt zonder dat het gezien wordt. vanuit deze gedachte heeft femke schaap gefilmd.

prins klaas,blank is het jongetje in prins klaas, nog onbeschreven. hij is zelf ook weg , verdwenen, verstopt, verscholen, maar op het moment dat de muurnaast hem wegvalt, zich een opening aandient, zijn toekomst zich ontvouwt, wordt het door hem niet opgemerkt. het ìs eenvoudig zo. de wijdte duidt het jongetje aan de toeschouwer. hij is een prins. prins klaas is een rauw beeld met een decorwerkelijkheid, een filmwerkelijkheid en ook een afdruk van de werkelijke werkelijkheid. het is een gemaakt beeld en dat wordt in de laatste laag zichtbaar voor iemand die echt kijkt.

augustus,blank is de man in augustus. verschanst achter een muur, een scherm tussen hem en toeschouwer. hij is nergens mee bezig maar hij zit.als hij opstaat om te kijken, een poging de afstand te overbruggen, hetgordijn opzij, is dat meer een vergissing, de afstand blijft, de man kanniet het filmscherm door. hij is een afwachter, een poortwachter.(eenclown?een bruut?)

prins klaas


SAFE Home Page | Tentoonstellingen