TODAY

Anky van der Heijden

Wim van der Beek, Kunstbeeld, review april 2007

De video-installatie ‘Reverse Eleven’ van Anky van der Heijden is een knap staaltje hogeschoolkunst op het gebied van beeldmanipulatie en geraffineerde misleiding. Op drie grote beeldschermen is de skyline van Amsterdam te zien, zoals die ook waargenomen kan worden door drie ramen op de hoogste verdieping van het PostCS-gebouw waar tijdelijk het Stedelijk Museum en W139 gevestigd zijn. De installatie die is opgebouwd met 700 videolagen, openbaart een gestage regen van mensen die in verschillende snelheden naar beneden vallen. Langzaam maar zeker gaat deze bui over in een regen van stoelen en tafels die van bovenaf naar beneden gegooid lijken te worden, vervolgens in slowmotion toestand terecht komen en traag (soms haperend) naar beneden zweven. In een volgende fase gaat de neerslag van meubilair over in een regen van bloemen. Daarna volgen er (geheel conform de ijzersterke wetten van het klassieke toneelspel) nog een deus ex machina en een catharsis die het verhaal compleet maken.

In haar betoverende video-installatie zoomt Anky van der Heyden nadrukkelijk in op wonderlijke ervaringen die samenhangen met het fenomeen ‘omgekeerde beweging’. In ‘Reverse Eleven’ stijgen mensen en voorwerpen uiteindelijk weer op en daarmee wordt hun val tenietgedaan. De zijdelingse verwijzing naar ‘Nine Eleven’ is op zich interessant maar voegt feitelijk geen nieuwe elementen toe aan de beleving van het serene spektakel dat wordt ondersteund door een hypnotiserende en rustig voortkabbelende zee van geluid die transcendente ervaringen aanwakkert. In haar inventieve en technisch knap uitgevoerde installatie hanteert Van der Heijden een heldere, cyclische verhaallijn en ze speelt even doordacht als uitgebalanceerd met letterlijke en figuurlijke (inhoudelijke) perspectieven.

De installatie ‘Reverse Eleven’ van Anky van der Heijden was als onderdeel van de tentoonstelling ‘About Space’ t/m 26 februari te zien in Safe Dalfsen. Informatie: www.safe-art.nl of tel. 0529 – 431066.